Hrvatska Udruga Linux Korisnika
Instalacija lokalizirane Mozille, Firefoxa i Thunderbirda


Na ovoj stranici možete naći upute i datoteke pomoću kojih će vaša Mozilla, Firefox i Thunderbird progovoriti hrvatski. Tu su datoteke za instalaciju prevedenog sučelja Mozille, Thunderbirda i Firefoxa i datoteke za instalaciju rječnika za provjeru pravopisa. Nađene greške u prijevodu možete poslati na lokalizacija-greske@linux.hr.

Firefox

Firefox prijevodi su bazirani na Mozilla prijevodima. Datoteku za instalaciju hrvatskih prijevoda za firefox 1.0 možete preuzeti ovdje: Firefox 1.0

Instalacija je jednostavna - morate preuzeti gore navedenu datoteku i spremiti je na disk. Zatim je otvorite kao običnu datoteku iz izbornika File - Open file. Odaberite prikaz svih datoteka u filtru prikaza datoteka, a zatim otvorite spremljenu datoteku. Firefox će vas pitati želite li instalirati dodatak. Pričekajte 5 sekundi i pritisnite "Install now" gumb.
Kako ne biste morali pri svakom pokretanju davati parametre za korištenje hrvatskog jezika instalirajte i dodak za promjenu jezika: Switch-locales 1.1

Nakon ponovna pokretanja Firefoxa moći ćete u izborniku Tools vidjeti novu stavku "Languages" na kojoj ćete moći izabrati da se hrvatski jezik podigne pri svakom pokretanju Firefoxa.


Thunderbird

Thunderbird prijevodi su bazirani na Mozilla prijevodima. Datoteku za instalaciju hrvatskih prijevoda za Thunderbird 1.0 možete preuzeti ovdje: Thunderbird 1.0

Instalacija je jednostavna - morate preuzeti gore navedenu datoteku i spremiti je na disk. Zatim je otvorite kao običnu datoteku iz izbornika File - Open saved message. Odaberite prikaz svih datoteka u filtru prikaza datoteka, a zatim otvorite spremljenu datoteku. Thunderbird će vas pitati želite li instalirati dodatak. Pričekajte 5 sekundi i pritisnite "Install now" gumb.
Kako ne biste morali pri svakom pokretanju davati parametre za korištenje hrvatskog jezika instalirajte i dodak za promjenu jezika: Switch-locales 1.1

Nakon ponovna pokretanja Thunderbirda moći ćete u izborniku Tools vidjeti novu stavku "Character encodings" na kojoj ćete moći izabrati da se hrvatski jezik podigne pri svakom pokretanju Thunderbirda.

Mozilla
O prevoditeljima
Prevođenje mozille nastavljeno je na inačici 0.9 do koje su Mozillu prevodili Vedran Kralj i Branimir Sesar.
Od tada su pomoću ovih stranica Mozillu prevodili Denis Lacković, Armando Vega, Nikola Planinac, Robert Vuković, Boris Tudan, Vladimir Žderić, Danijel Studen, Vlatko Košturjak, Hrvoje Matijaković, Saša Poznanović i Vjekoslav Matausić.

U inačici 1.6 Mozilla je u potpunosti prevedena, kako za inačicu 1.6, tako i za inačice od 1.1 do 1.6.

Kako instalirati prevedeno sučelje
Za instalaciju trebate preuzeti langhrhr.xpi datoteku koja odgovara vašoj Mozilla inačici i otvoriti je iz Mozille.
Nakon potvrde da želite instalirati paket instalirati će se datoteka prevedene Mozille. Nakon toga ugasite Mozillu i ponovo
je pokrenite. Otiđite u Edit - Prefrences i u stablu odaberite Apperance-Languages/Content. Pod "installed languages pack" odaberite "Hrvatski jezik", a pod "Installed content packs" također odaberite "Hrvatski jezik".

Instalacijske datoteke za prevedeno sučelje
Mozilla 1.1
Mozilla 1.2
Mozilla 1.3
Mozilla 1.4
Mozilla 1.5
Mozilla 1.6


Kako instalirati rječnik za provjeru pravopisa
Za instalaciju trebate spremiti ovu datoteku na disk i otvoriti je iz Mozille. Nakon potvrde da želite instalirati paket instalirati će se rječnik i odmah ga možete početi koristiti. Naravno, da bi rječnik radio, potrebno je imati Mozillu koja podržava provjeru pravopisa. Npr. Mozillu inačice 1.6.